VIDEO

Onderstaand tref je een overzicht van interessante video’s met hun eigen specifieke implicaties voor veranderen in organisaties. Los van de hypes en into reality. Laat je verassen met nieuwe perspectieven!

Het Pygmalion effect: hoe jouw verwachting de uitkomst realiseert

Er is een sterk verband tussen jouw verwachting en de prestaties van de mensen die je begeleid. Met andere woorden wordt dit ook wel een ‘self-fulfilling prophecy’ genoemd. lees mijn blog over dit effect hier.

Beweging creëren

Wanneer je het gevoel hebt dat je heel hard werkt om een ander in beweging te krijgen. En dat werkt maar niet. Sterker nog, je hebt het idee dat hoe meer jij doet, hoe minder zij doen. Zou dat dan niet zomaar is aan jouzelf kunnen liggen?

In de beweging zit de boodschap. Lees ook mijn blog over symboliek.

Complexiteit en paradoxes

Professor in management Ralph Stacey over organisaties als sociale complexe systemen. In tegenstelling tot organisaties als ‘dingen’. En hun implicaties voor kijken naar management en verandering. Interessant? Bekijk dan ook het filmpje over complex adaptive systems hier iets naar beneden.

De binnenkant van veranderen

Professor in change management Thijs Homan in een TedX presentatie over veranderen en welke implicaties je manier van kijken naar veranderen voor veranderen heeft.

The Stacey Diagramme

The stacey diagramme geeft interessante inzichten op de vraag hoe manage- en maakbaar veranderingen zijn en welke invloed dat heeft voor verandertrajecten. Meer weten? Lees hierover ook mijn blog over macht.

Zonder volgers geen leiderschap

In onze westerse samenleving kennen we een enorme leiderschap gecentreerde managementtaal (discours). Maar hoeveel invloed heb je eigenlijk? De man in het filmpje zou je kunnen zien als verandermanager. Het lukt hem om een groep volgelingen te krijgen. Hoeveel dansjes (verandertrajecten) zouden er worden gedaan in jouw organisatie zonder dat er volgelingen komen? Of juist heel veel dansjes en is er een strijd om volgelingen tussen de dansjes?

Complex adaptive systems

Onze westerse wereld heeft een managementtaal ontwikkelt met een hoog ‘maakbaarheids gehalte’. Kijk maar naar de grote hoeveelheid manementmodellen die er te vinden zijn. Waarbij we organisaties als machines zijn gaan zien. Wiel kapot? Dan halen we die eraf en vervangen we dat. Maar wat als je organisaties nu eens bekijkt als complex adaptief systeem, met een eigen geschiedenis en toekomst. Hoe maakbaar is de organisatie dan nog?

Ja, ik wil graag werken met Kevin van DOEN organisatie ontwikkeling!