Wat is het model van Knoster? Lees er alles over!

Het model van Knoster is een diagnosemodel of analysekader dat wordt ingezet tijdens de analysefase van het te verhelderen probleem of vraagstuk. Met name op het gebied van organisatieverandering biedt dit model een brede kijk om de basisvoorwaarden te organiseren. De basisredenatie is dat alle elementen aanwezig moeten zijn om tot duurzame verandering te komen.

De basiselementen in dit model zijn; strategie, structuur, cultuur, mensen, middelen en resultaten.

 

 

Waarom het model van Knoster?

Het model van Knoster kun je inzetten om met elkaar het gesprek te voeren over de vraag hoe het op de voorgestelde gebieden op dit moment in jouw organisatie is gesteld. Het geeft je de handvatten om over een aantal geselecteerde criteria het gesprek te voeren.

Let op; schijn bedriegt! De bouwstenen doen lijken alsof het toevoegen van de ontbrekende elementen de verandering of borging succesvol laat plaatsvinden. En in de kern is dat ook zo, tegelijkertijd blijkt in de praktijk of realiteit dat het toevoegen van deze elementen leidt tot allerlei sociale dynamieken waardoor het toevoegen van deze bouwstenen moeizaam kan verlopen. En daarin zit wat mij betreft de ├ęchte verandering!

Hoe werkt het model van Knoster?

Het model van Knoster laat je zien dat alle benoemde factoren met elkaar samenhangen. Wanneer een van de bouwstenen in het model, of beter gezegd in je organisatie ontbreekt, dan zal dat kunnen leiden tot verwarring, frustratie, ongerustheid, enzovoort. Tegelijkertijd laat de samenhang ook zien dat de inhoudelijke elementen op elkaar dienen te zijn afgestemd. Wanneer je bijvoorbeeld in je strategie opneemt dat je flink wilt groeien maar je hebt daar niet de (juiste) middelen voor dan gaat die strategie uiteraard niet werken. Die benadering lijkt daarmee op het businessmodel van Bekkers en Houtgraaf.