over bijen en vliegen; wijzen en eenvoudigen van geest

Over bijen en vliegen; wijzen en eenvoudigen van geest

 

In een fles zitten zes bijen en zes vliegen. De fles ligt horizontaal met de bodem naar het raam. Je zult zien dat de bijen consequent blijven proberen de fles te verlaten via het glas van de bodem. Zo gaan hier net zo lang mee door tot totdat ze omkomen van honger en uitputting. De vliegen daarentegen, zijn allemaal binnen twee minuten door de flessenhals verdwenen.

De voorliefde van de bijen voor licht en hun relatief grote intelligentie doet de bijen uiteindelijk de das om. Zij blijven ervan uitgaan dat de uitgang van elke gevangenis is te vinden bij die plek waar het licht het sterkste is. Ze gedragen zich consequent conform hun denkbeelden.

Glas is voor de bijen een mysterie dat ze nog nooit in de natuur zijn tegengekomen. Ze hebben nog nooit te maken gehad met een atmosfeer die ineens ondoordringbaar is geworden. En afgaand op hun bestaande ervaringen en kennis wordt het raadsel van dit onneembare obstakel alleen maar groter en groter.

De vliegen met hun minimale hersentjes trekken zich juist helemaal niets aan van het enigma van het kristalachtige glas. Ze negeren de aantrekkingskracht van het licht en fladderen gewoon maar wat heen en weer. En juist hun – de eenvoudigen van geest – valt het geluk toe dat door de wijzen zo naarstig wordt gezocht, maar niet gevonden wordt.

Per toeval, maar wel snel, ontdekken de vliegen de opening van de fles. Ze vliegen naar buiten, hun oorspronkelijke vrijheid tegemoet. (Vrij naar Maeterlinck in Siu, 1968).

Dit verhaal gaat over experimenteren, volhouden, vallen en opstaan, improviseren, de enige beste weg. En over omwegen, verwarring, rigiditeit en toevalligheid. Allen ten dienste van het inspelen op verandering. (Weick, zp.)

Ja, ik wil graag werken met Kevin de Haas van DOEN organisatie ontwikkeling!