Het verander voetbalveld
Het verander voetbalveld
Je zit op de tribune van een voetbalstadion te kijken naar een voetbalwedstrijd. Op het veld staan friswitte lijnen en halve cirkels, er zijn twee doelen, twee teams die duidelijk verschillende shirtjes dragen, er is een bal een scheidsrechter en enkele grensrechters.
Per team een coach. Het spel wordt gespeeld volgens duidelijke spelregels. Houdt iemand zich niet aan die regels, dan grijpt de scheidsrechter al fluitend in.
Maar stel je nu eens voor dat je zowel toeschouwer, speler, coach, scheidsrechter als grensrechter zou kunnen zijn, afhankelijk van wat je op enig moment belangrijk vindt.
En dan ben je dat ook nog eens in een onconventioneel stadion. Het speelveld is namelijk rond, en her en der staan doelen van verschillende grootte en met heel verschillende kleuren netten.
Mensen kunnen – in welke rol dan ook – op elk ogenlijk dat het hun goeddunkt het veld oplopen of verlaten. Er zijn veel ballen en veel verschillende soorten ballen, zoals rugbyballen, tennisballen, handballen, en voetballen.
Iedereen kan op elk moment een bal op het veld gooien. Daarbij kan iemand zo vaak als hij wil roepen dat hij een doelpunt heeft gescoord. Het veld is bovendien niet horizontaal, maar scheef. Niemand draagt hetzelfde T-shirt. En allen hebben een eigen definitie van het begrip voetballen, waarbij iedereen ook nog eens zijn eigen spelregels hanteert.
Wanneer je de scheidsrechters, en de grensrechters nu eens zou vervangen door de OR, de coaches door je klanten, het mt, en de directeur door alle andere betrokkenen die zich met de organisatie bemoeien, en de spelers door je collega’s.
Dan roepen de twee beelden hiervoor de vraag op welke beeld nu de beste afspiegeling vormt van de manier waarop jouw organisatie functioneert en verandert?
Op welk van de twee voetbalvelden lijkt jouw organisatie het meest?
Het verander voetbalveld
(Uit: De veranderende gemeente. Thijs Homan.)