Waarom iedereen een boete zou moeten krijgen

Waarom iedereen een boete zou moeten krijgen 

Over mensen, rode verkeerslichten en kuddegedrag

 

 

Waarom iedereen een boete zou moeten krijgen

Eindhoven, vrijdag namiddag. De werkweek zit erop, het zonnetje schijnt. Het is een lekkere vrijdag namiddag. Mensen gaan vanuit hun werk weer naar huis.

Ik loop richting een druk kruispunt voor het station in Eindhoven met een oversteek plaats voor voetgangers. Het laat zich kenmerken als zebrapad. Inclusief bijbehorende verkeerslichten, en naderende auto’s.

Er staat een groepje voetgangers voor het verkeerslicht dat zich aan het zebrapad bevindt. Het is een groepje van ongeveer 8 tot 10 mensen. Mannen en vrouwen variërend in de leeftijd van 25 tot begin 50 gok ik. Het licht is rood.

Ik sta achteraan en kan dus mooi alles in de gaten houden. Tussen de mensen door zie ik dat de man vooraan op zijn telefoon staat te kijken. Tegelijkertijd komt er een auto van links aangereden. Deze automobilist komt via een bocht bij dit stoplicht en ziet langzaam het groepje mensen voor het stoplicht verschijnen.

Ik zie de twijfel in de ogen van de automobilist. Een zebrapad, en een grote groep mensen. De man remt langzaam af en komt tot stilstand.

En dan gebeurt er iets bijzonders

De man die vooraan op zijn mobiel staat te kijken ziet vanuit zijn ooghoek de automobilist stoppen. Voor hem het signaal dat hij door kan lopen. Want ik zie dat hij niet naar het verkeerslicht kijkt.

Daaropvolgend begint mevrouw nummer twee te lopen. Met als reactie daarop dat de hele groep begint te lopen. Zonder dat iemand ook maar naar het nog steeds op rood staande verkeerslicht kijkt.

In verwarring kijk ik naar het rode verkeerslicht, en naar een groep mensen die blind hun voorgangers volgen met mogelijk gevaar voor eigen leven. Zonder zichzelf af te vragen, ‘wat ben ik nou eigenlijk aan het doen’.

Ik kijk snel rond, het kan, en besluit dan toch maar aan te sluiten bij het collectief om daarna aan de overkant te belanden en de trein naar huis te nemen. Wanneer ik aan de overkant ben hoor ik getoeter. Er staat iemand achter de automobilist die niet snapt waarom hij daar stilstaat.

Waarom iedereen een boete zou moeten krijgen.

 

Een interessant onderzoek over dit fenomeen vindt je hier! 

Ja, ik wil graag werken met Kevin de Haas van DOEN organisatie ontwikkeling!